Gradska kartica – Rijeka City Card (RCC) je kartica kojom je omogućeno brže i jednostavnije korištenje usluga gradskih komunalnih poduzeća i gradskih ustanova u vlasništvu i suvlasništvu Grada Rijeka.

Vrste gradskih kartica

Građani mogu izabrati jednu od 4 vrste kartica koje omogućavaju korištenje gradskih usluga, a razlikuju se po platnoj funkcionalnosti:

  • Rijeka City Card Torpedo kartica
  • Diners Club Rijeka City Card prepaid kartica
  • Diners Club Rijeka City Card companion kartica
  • Diners Club Rijeka City Card kreditna kartica

RCC Torpedo kartica

RCC Torpedo kartica je kartica na koju korisnik može upisati mjesečno, višemjesečno ili godišnje pravo na korištenje gradskog prijevoza.

autotrolej-torpedo-kartica

Torpedo kartica nema platnu funkcionalnost.

Kartica vrijedi 4 godine, a naknada za izdavanje kartice iznosi 20,00 kn za sve kategorije korisnika. Iznimno osobe starije od 65 godina života s prebivalištem na području Jedinica lokalne samouprave na čijem teritoriju KD Autotrolej obavlja uslugu prijevoza, plaćaju naknadu u iznosu od 15,00 kn.

DC RCC prepaid kartica

Na DC RCC prepaid karticu može se upisati mjesečno, višemjesečno ili godišnje pravo na korištenje gradskog prijevoza. Prvi upis prava se mora obaviti u poslovnici Autotroleja, a nakon toga korisnik može putem web portala ECC on line izvršiti upis prava uz uvjet da se registrira na navedenom portalu.

Kartica se može koristiti i kao sredstvo plaćanja ukoliko se na nju izvrši uplata novčanih sredstava (limit potrošnje po kartici određen je iznosom koji je uplaćen na karticu do maksimalnog iznosa od 700,00 kn). DC RCC prepaid kartica može se koristiti kao sredstvo plaćanja na validatorima u autobusima Autotroleja, na otvorenim parkiralištima (Ul. Riva Boduli, HŽ-Žabica, Brajdica i Ul. Ivana Zajca),zatvorenim parkiralištima (Delta, Školjić, Gomila, R. Benčić, Podpinjol, KBC Rijeka, KBC Sušak, Putnička obala i  KBC Kantrida) te u garažama (Zagrad B i Kantrida)

Rijeka plusa d.o.o. Osim toga, može se koristiti za jednokratna plaćanja na više od 250 prodajnih mjesta u Rijeci na kojima je omogućeno beskontaktno plaćanje i koja imaju ugovoren prihvat DC RCC prepaid kartice.

Uplata novčanih sredstava na DC RCC prepaid karticu nije uvjet za korištenje kartice niti za upis prava na korištenje gradskih usluga, već dodatna opcija za sve one koji karticu žele koristiti i kao sredstvo plaćanja. Građani koji ne žele ovu gradsku karticu koristiti kao sredstvo plaćanja, mogu na njoj imati upisana prava na gradske usluge.

Naknada za izdavanje DC RCC prepaid kartice iznosi 30 kuna i plaća se odmah prilikom izrade kartice. Kartica vrijedi 3 godine.

 

DC RCC companion kartica

Korisnici Diners Club kreditnih kartica mogu za sebe i članove svoje obitelji starije od 7 godina, zatražiti izdavanje DC RCC companion kartice.

Limit potrošnje po DC RCC companion kartici određuje podnositelj/osnovni korisnik na Zahtjevu za izdavanje DC RCC companion kartice i može iznositi od 50,00 kn do 3.000,00 kn mjesečno.

Na DC RCC companion karticu može se upisati mjesečno, višemjesečno ili godišnje pravo na korištenje gradskog prijevoza. Prvi upis prava se mora obaviti u poslovnici Autotroleja, a nakon toga korisnik može putem web portala ECC on line izvršiti upis prava uz uvjet da se registrira na navedenom portalu.

Kartica se može koristiti za plaćanja na validatorima u autobusima Autotroleja, na otvorenim i zatvorenim parkiralištima te u garažama Rijeka plusa d.o.o. Kartica se osim za korištenje gradskih usluga u Rijeci, može koristiti za plaćanja na prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Posebne pogodnosti su obročna kupnja bez kamata i naknada do 24 rate te sudjelovanje u nagradnom programu dinersirano za vas.

Godišnja članarina za ovu karticu iznosi 10 kn, a kartica vrijedi 3 godine.

DC RCC kreditna kartica

DC RCC kreditna kartica je namijenjena punoljetnim, kreditno sposobnim osobama koje žele kreditnu karticu sa svim pogodnostima Diners Cluba uz mogućnost korištenja gradskih usluga – sve na jednoj kartici.

Na ovu karticu se može upisati mjesečno, višemjesečno ili godišnje pravo na korištenje gradskog prijevoza. Prvi upis prava se mora obaviti u poslovnicama Autotroleja, a nakon toga korisnik može putem web portala ECC on line izvršiti upis prava uz uvjet da se registrira na navedenom portalu, može se koristiti za plaćanja na validatorima u autobusima Autotroleja, na otvorenim i zatvorenim parkiralištima te u garažama Rijeka plusa d.o.o.

Kartica se osim za korištenje gradskih usluga u Rijeci, može koristiti za jednokratna plaćanja na prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, za obročnu kupnju bez kamata i naknada do 24 rate, za podizanje gotovine te nudi još mnoge druge pogodnosti od kojih izdvajamo sudjelovanje u nagradnom programu dinersirano za vas.

Godišnja članarina za ovu karticu iznos 235 kn, a kartica vrijedi 3 godine.

Postupak izrade kartica i upisa gradskih usluga

Izrada RCC Torpedo kartice

RCC Torpedo kartica se može izraditi na prodajnim mjestima: Jelačićev trg, Delta i Opatija, gdje se ujedno može upisati i pravo na prijevoz.

Za izradu RCC Torpedo kartice potrebno je ispuniti Zahtjev za upis prava za korištenje usluge javnog prijevoza putnika – Rijeka City Card, a može se dobiti na prodajnim mjestima Autotroleja i na internet stranici Autotroleja.

Uz zahtjev je potrebno priložiti i ostale dokumente:

  • osobnu iskaznicu ili putovnicu podnositelja Zahtjeva za izdavanje kartice,
  • za malodobne korisnike potrebno je priložiti OIB i jednu fotografiju (ukoliko korisnik nema osobnu iskaznicu ili putovnicu) te
  • potvrdu o pohađanju škole.

Izdavanje DC RCC prepaid kartice

DC RCC Prepaid karticu moguće je izraditi i dobiti odmah, na licu mjesta.

DC RCC prepaid kartica se može izraditi na centralnom prodajnom mjestu Autotroleja Jelačićev trg 3, gdje se ujedno na karticu može upisati i pravo na prijevoz.

Za izradu DC RCC prepaid kartice potrebno je ispuniti Zahtjev za izdavanje kartice koji se može dobiti na centralnom prodajnom mjestu Autotroleja, na internet stranici Autotroleja te na internet stranici Erste Card Cluba www.erstecardclub.hr.

Zahtjev za izdavanje kartice treba ispuniti i potpisati te mu priložiti ostalu potrebnu dokumentaciju:

  • važeća osobna iskaznica ili putovnica podnositelja Zahtjeva za izdavanje kartice,
  • za malodobne korisnike Zahtjev treba biti potpisan od strane roditelja ili staratelja koji treba biti prisutan prilikom izrade kartice, a uz Zahtjev je potrebno priložiti kopiju osobne iskaznice ili putovnice roditelja ili staratelja, kopiju osobne iskaznice ili putovnice ili izvod iz matične knjige rođenih ili rodni list malodobnog korisnika te potvrdu o pohađanju škole.
  • Za upis mjesečnog prava potrebno je ispuniti Zahtjev za upis prava za korištenje usluge javnog prijevoza putnika – Rijeka City Card, te priložiti  fotografiju, (ukoliko dijete nema osobnu iskaznicu ili putovnicu).

Maloljetni korisnik, osnovnoškolac ili srednjoškolac, ne mora biti prisutan prilikom izrade kartice, ali mora potpisati zahtjev.

Ispunjavanjem i potpisivanjem Zahtjeva za izdavanje kartice, građani prihvaćaju Opće uvjete okvirnog ugovora o izdavanju i korištenju DC RCC prepaid kartice koji će im biti uručeni uz samu karticu.

Izdavanje DC RCC kreditne i DC RCC companion kartice

Za izradu DC RCC kreditne ili companion kartice, potrebno je ispuniti Zahtjev za izdavanje kartice. Kartica se može zatražiti u poslovnicama Erste banke u Rijeci ili se Zahtjev za izdavanje kartice može preuzeti sa internet stranice Erste Card Cluba www.erstecardclub.hr. Po odobrenju Zahtjeva za izdavanje kartice, kartica se dostavlja korisnicima na kućnu adresu.

Kada korisnik preuzme dostavljenu karticu, najprije ju je potrebno aktivirati (upute o aktivaciji se dostavljaju zajedno s karticom). Nakon aktivacije, na karticu se može upisati mjesečno, višemjesečno ili godišnje pravo na gradski prijevoz te se može koristiti za plaćanja na prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Gradske usluge se na karticu upisuju u gradskim poduzećima i ustanovama. Svako prvo upisivanje pojedine gradske usluge na RCC karticu mora se obaviti u nadležnom komunalnom/trgovačkom društvu ili ustanovi.

Uputa za validaciju u vozilu

Validacija je obaveza prilikom svakog ulaska u vozilo. Za ispravnu validaciju kartice u vozilu potrebno je izabrati odredišnu zonu i zatim prisloniti karticu validatoru u područje ispod ekrana. Ukoliko je moguć izbor samo jedne zone, dovoljno je prisloniti karticu.

Na validatoru je moguće izvršiti kupovinu pojedinačne karte jednom od DC RCC kartica, ukoliko je na kartici dovoljno novčanih sredstava, odnosno nije prekoračen limit potrošnje.

Korisnik je dužan na validatoru odabrati odredišnu zonu i karticu prisloniti na validator. Iznos na kartici se umanjuje ovisno o cijeni odredišne zone koju je korisnik odabrao, a na ekranu validatora se prikaže potvrda o validaciji i naplaćeni iznos u kunama.

Ukoliko korisnik ne odabere odredišnu zonu, naplaćuje se cijena putovanja do zone krajnjeg odredišta vozila na toj liniji.