Završna konferencija EU projekta “Jačanje sustava prijevoza”

U četvrtak, 12. prosinca 2023. godine, održana je završna koneferncija EU projekta “Jačanje sustav prijevoza”, a stavljanjem u funkciju displeja za najavu dolaska autobusa na autobusnim stajalištima KD Autotrolej, realiziran je zadnji dio navedenog projketa u sklopu kojeg su već ranije nabavljena i u promet stavljena 32 nova autobusa, te uvedeni pametni semafori na raskrižjima u gradu Rijeci.

Riječ je o 48 displeja s najavom dolaska autobusa na stajališta, a koji su raspoređeni na području grada Rijeke njih ukupno 36, dok je po jedan postavljen na području Kraljevice, Klane, Kostrene, Čavli, Kastva, Lovrana i Moščenićke Drage. Na području Opatije su tri displeja, dok je na području Viškova postavljeno dva displeja.

Također, u sklopu ovog projekta u funkciju je stavljena i prateća mobilna te web aplikacija SIP (Sustav informiranja putnika) KD Autotrolej. 

Sredstva za projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“ osigurana su iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 10,75 milijuna eura (81 milijun kuna), od čega odobrena EU bespovratna sredstva iznose 7,23 milijuna eura (54.5 milijuna kuna). Ovaj dio projketa, koji je predstavljen na završnoj konferenciji, vrijedan je 743 tisuće eura (5,6 milijuna kuna) bez PDV-a.

Ciljevi EU projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“ su unaprjeđenje kapaciteta i povećanje brzine putovanja, smanjenje operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila te prilagođavanje EU standardima uvođenje modernih sustava obavješćivanja putnika.

Osim nabavke 32 nova autobusa čime je moderniziran postojeći vozni park KD Autotrolej,  projekt je obuhvaćao i postavljanje informativnih displeja na autobusnim stajalištima, izradu mobilne i web aplikacije kojom se najavljuju dolasci autobusa, te postavljanje tzv. pametnih semafora.


Skip to content